Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας του Πάρκου Γεωργιάδη

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας του Πάρκου Γεωργιάδη

  1. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση την Τρίτη 15 Μαρτίου με θέμα:  
  2. Δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας του Πάρκου Γεωργιάδη.
  3. Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι: 

Θέτει σε δημόσια διαβούλευση για δεκαπέντε (15) ημέρες με ενδιαφερόμενους πολίτες το σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας του Πάρκου Γεωργιάδη, όπως συντάχθηκε από την ομάδα έργου.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Για παρατηρήσεις:  Βαγγέλης Ψυκάκος, τηλ: 2813 409429, email:  psykakos-v@heraklion.gr

https://www.heraklion.gr/municipality/deliberation/dhmosia-diavoyleysi-gia-to-parko-georgiadi-18032022.html

Το Σχέδιο Κανονισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΠΑΡΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 

Έχοντας υπόψη:  

1. Την με αριθμό 372/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με  θέμα: «Εξέταση της γνωμοδότησης της Επιστημονικής Επιτροπής για  την Αξιολόγηση των Προτάσεων Δημόσιας Διαβούλευσης για τη  Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου Γεωργιάδη».  

2. Τo με αρ. πρωτ. 63495/30-7-2018 (αρ. πρωτ. Αποκεντρωμένης  5560/25-07- 2018) έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου, με  θέμα «Έγκριση Διαχειριστικής Μελέτης Πάρκου Γεωργιάδη»,  

3. Την απόφαση με αρ. πρωτ. 6597/26-01-2021 Δημάρχου περί την  Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την Εκπόνηση του Κανονισμού  Λειτουργίας του Πάρκου Γεωργιάδη.  

4. Την με αριθμό 513/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως  αυτή τροποποιήθηκε από την με αριθμό 205/2019 απόφαση  Δημοτικού συμβουλίου, με θέμα: «Κανονισμός καθαριότητας του  Δήμου Ηρακλείου». 

5. Την με αριθμό 529/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με  θέμα: «Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου». 

6. Την υπ’ αρ. πρ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΠΚ / ΔΒΜΑ / ΤΒΜΑΧΜΑΕ /  253933/152119/5560/1840/29-07-2016 Υ.Α. με την οποία εγκρίθηκε  η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για τις χρήσεις των ενετικών  τειχών. 

7. Την υπ’ αρ. πρ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΠΚ / ΕΦΑΗΡΑ / ΤΒΜΑΜ / 687950  /490497/16821/2873/13-12-2019 Απόφαση της ΕΦΑΗ ( «Χορήγηση  άδειας στο Δήμο Ηρακλείου για την αναβάθμιση-εξωραϊσμό του  υφιστάμενου αναψυκτηρίου στο πάρκο Γεωργιάδη»). 

Η Επιτροπή έθεσε εξ αρχής και ομόφωνα τις θεμελιώδεις αρχές βάσει των  οποίων θα καθοριστούν οι λειτουργίες – χρήσεις – δραστηριότητες που  δύνανται να πραγματοποιούνται με γνώμονα τη θέση του πάρκου, τη μικρή 

του έκταση και τις δυνατότητές του όπως διαμορφώθηκαν με τη  διαχειριστική μελέτη. 

Ειδικότερα ως θεμελιώδεις αρχές προσδιορίζονται: 

• Ο ελεύθερος χαρακτήρας του. 

• Η πραγματοποίηση ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων με  βάση την φέρουσα ικανότητα του. 

• Ο δασογενής χαρακτήρας. 

• Ο σημαντικός πολιτιστικός πόρος. 

• Ο οικότοπος για διατήρηση, προστασία και ενίσχυση της αστικής  ορνιθοπανίδας. 

• Ο χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 

• Η αύξηση της λειτουργικότητάς του ως χώρου χαλάρωσης και  αναψυχής. 

• Η διατήρηση του πάρκου στο διηνεκές και η αειφόρος διαχείρισή του. 

Εν κατακλείδι, κάθε πολίτης ή ομάδα πολιτών που δραστηριοποιείται στο  πάρκο και απολαμβάνει όσα του προσφέρει, οφείλει να σέβεται και να  υπεραμύνεται των δικαιωμάτων και της ελευθερίας κάθε ατομικότητας και  συλλογικότητας, καθώς αυτό αποτελεί αξίωμα της δημοκρατίας και της  ισότητας. 

Όλα τα έργα που γίνονται στο πάρκο αποσκοπούν στη συντήρηση και στον  εμπλουτισμό της βλάστησης, στη βελτίωση της αισθητικής του τοπίου,  εξασφαλίζουν την άνετη ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών  και διευκολύνουν τη σωματική άσκηση, την αναψυχή και την ηρεμία του  ανθρώπου. 

Τα ειδικότερα θέματα που θα πρέπει ο παρών κανονισμός να προσεγγίσει  είναι τα παρακάτω:

Διαχείριση υφιστάμενης βλάστησης 

• Διατήρηση του δασογενούς χαρακτήρα της βλάστησης του αστικού  πάρκου. Απαγορεύονται αυθαίρετες επεμβάσεις καταστροφής της  βλάστησης και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του πάρκου. 

• Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου έχει την αρμοδιότητα και  την ευθύνη να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους για την κατάσταση  των δέντρων και των θάμνων του πάρκου και να λαμβάνει μέτρα  καθώς και εγκρίσεις, όπου απαιτούνται, από τη Δασική Υπηρεσία για  την απομάκρυνση δέντρων και κλάδων που θέτουν σε κίνδυνο την  ασφάλεια των επισκεπτών.  

• Προσήμανση από τη Δασική Υπηρεσία των νεκρών ή άρρωστων  δέντρων που θα πρέπει να απομακρύνονται σε περίπτωση νεκρώσεων. Μέριμνα για αποτροπή κακόβουλων ενεργειών στο πεδίο (πάρκο). 

• Κλάδευση των ξερών κλάδων των δέντρων για αποτροπή  ατυχημάτων. 

Διατήρηση, Προστασία και Ενίσχυση της ορνιθοπανίδας  

• Υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για τη μελέτη και  αξιολόγηση της ορνιθοπανίδας στο αστικό περιβάλλον καθώς και  προτάσεις προστασίας και ανάδειξης της. 

• Προσδιορισμός των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και των  εντάσεων ήχου και φωτισμού προκειμένου να μην επηρεάζεται η  ορνιθοπανίδα του πάρκου. 

Πολιτιστική Κληρονομιά – Ανάδειξη του τείχους 

• Κάθε εργασία, έργο ή δράση που εκτελείται εντός και πλησίον του  πάρκου οφείλει να σέβεται και να αναδεικνύει τόσο τα φυσικά  μνημεία (δέντρα) όσο και τα ιστορικά μνημεία (το τμήμα του  ενετικού τείχους που ορίζει την ανατολική πλευρά του πάρκου και  είναι ορατό μόνο ως προς το ήμισυ περίπου του αρχικού του ύψους).

• Διαρκής απομάκρυνση της αυτοφυούς βλάστησης (ζιζάνια) από την  επιφάνεια της τοιχοποιίας του τείχους καθώς και από τα παρτέρια  έμπροσθεν του μνημείου. 

Στα δέντρα που βρίσκονται στα παρτέρια που γειτνιάζουν των τειχών,  πρέπει να γίνεται προσεκτικό κλάδευμα των χαμηλότερων κλαδιών έτσι ώστε να είναι διακριτό το τείχος. Σε περιπτώσεις ξήρανσης, ασθένειας ή  νέκρωσης δέντρων έμπροσθεν του τείχους, δεν θα αντικαθίστανται στο ίδιο  παρτέρι αλλά σε άλλη θέση φύτευσης εντός του πάρκου. 

Κίνηση πεζών – απρόσκοπτη διέλευση ΑΜΕΑ 

• Η είσοδος στo πάρκo επιτρέπεται μόνο από τις υπάρχουσες εισόδους. 

• Θα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών και των  ΑΜΕΑ από τους διαδρόμους. 

• Επιτρέπεται η είσοδος μόνο στα οχήματα έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστική, ασθενοφόρο), καθώς και σε οχήματα του Δήμου  Ηρακλείου, της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. ή εξουσιοδοτημένων εργολάβων,  για τις ανάγκες εργασιών συντήρησης και καθαριότητας του πάρκου  αλλά και τροφοδοσίας του αναψυκτηρίου. 

• Απαγορεύεται η κίνηση εντός του πάρκου με skate board,  ηλεκτροκίνητα πατίνια, ποδήλατα, με εξαίρεση τα παιδικά, τα οποία θα είναι υπό την εποπτεία των συνοδών τους. 

• Επιτρέπεται η διέλευση του πάρκου από ποδηλάτη, μόνο εφόσον το  συνοδεύει πεζός. 

Λειτουργία αναψυκτήριου 

Η ύπαρξη αναψυκτήριου εντός του πάρκου αξιολογείται ως θετική χρήση,  αφού συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών και αποτελεί έναν  πυρήνα αναψυχής και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου μέσα στο φυσικό  περιβάλλον, υπό την προϋπόθεση της λειτουργίας του με σεβασμό στις  συνθήκες του πάρκου και της περιοχής. Η λειτουργία του αναψυκτήριου  γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπ΄ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΠΚ / ΕΦΑΗΡΑ / ΤΒΜΑΜ / 687950/490497/16821/2873/13-12-2019 

Απόφασης της ΕΦΑΗ και της υπ΄ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΠΚ / ΔΒΜΑ / ΤΒΜΑΧΜΑΕ / 253933/152119/5560/1840/29-07-2016 Υ.Α. 

Κίνηση – στάθμευση οχημάτων εντός του πάρκου  

Απαγορεύονται η κυκλοφορία και η στάθμευση αυτοκινήτων και μηχανών  εντός του πάρκου. Οι παραβάτες θα διώκονται και θα υπόκεινται στους  νόμους που διέπουν κάθε δημόσιο υπαίθριο χώρο. Η τροφοδοσία του  αναψυκτηρίου θα επιτρέπεται σε καθορισμένη ώρα της ημέρας. 

Παρουσία ζώων συντροφιάς 

Η παρουσία ζώων συντροφιάς είναι αποδεκτή αλλά μόνο με διαρκή  συνοδεία κι επιτήρηση και μόνο με κοντό λουρί στους διαδρόμους του  πάρκου. Απαγορεύεται η παραμονή τους μέσα στα παρτέρια, στον χώρο του  γκαζόν και στην παιδική χαρά. 

Υπαίθριες δραστηριότητες – ποιότητα ζωής περίοικων  Επιτρέπονται εκδηλώσεις χαμηλής όχλησης ως ακολούθως: 1. Θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις με ελαφρές κινητές υποδομές. 2. Παιδικές παραστάσεις (κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κ.α.) 3. Υπαίθριες εκθέσεις χωρίς βαριές κατασκευές : 

– Καλλιτεχνών  

– Χειροτεχνών 

– Οικοτεχνών 

– Ζωγραφικής  

– Φωτογραφίας 

– Βιβλίων 

 4. Εκδηλώσεις δημόσιου διαλόγου 

 5. Φεστιβάλ χωρίς οχλούσες συνοδές δραστηριότητες 

Τεχνικές Προδιαγραφές Εκδηλώσεων

1. Η μέση στάθμη του ήχου στην πλατεία να είναι 85 Decibel. Όταν  αναφέρεται η πλατεία, εννοείται η μέση του χώρου εκδήλωσης και  παρουσίας κόσμου, όπου στοχεύουν τα ηχεία. 

2. Οι προβολείς να στοχεύουν μόνο τη σκηνή και την πλατεία. Η σκηνή  να βρίσκεται με πλάτη προς το τείχος στην περίπτωση της πλατείας αναψυκτηρίου, και με πλάτη προς το άγαλμα στην περίπτωση του  κυκλικού χώρου πάνω στη βασική διαδρομή. 

3. Συναθροίσεις  

Οι προδιαγραφές των συναθροίσεων βάσει νόμου είναι οι ακόλουθες: 

Αμφιθέατρα, Χώροι Συναυλιών- Διαλέξεων Διδασκαλίας, Δικαστήρια, Θέατρα, Κινηματογράφοι, Αθλητικών Εκδηλώσεων, Ναοί, Κέντρα Διασκέδασης, BAR1 αγ./ 0,65 τ.μ. δαπέδου
Χώροι Συνάθροισης ΚοινούΓια χώρους με σταθερά καθίσματα: 1 άτομο ανά κάθισμα ή για συνεχή καθίσματα (πάγκους) 1 άτομο ανά 0,45 μ. μήκους καθίσματος
Αναμονής Συγκοινωνιακών Μέσων, Συνάθροισης όρθιων1 αγ./ 0,30 τ.μ. δαπέδου

Με βάση τα παραπάνω ως χώροι ανάπτυξης των εκδηλώσεων προτείνονται  τα παρακάτω σημεία : 

1. Πλατεία αναψυκτηρίου. 

Το δάπεδο της πλατείας είναι σκληρή επιφάνεια και θα χρησιμοποιείται  από τους χρήστες, είτε σαν όρθιοι συμμετέχοντες είτε σαν καθιστοί σε  καθίσματα. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνουμε τη δυσμενέστερη, των  καθιστών, όπου είναι 1 άτομο ανά 0.65 μ2 δαπέδου. 

2. Διάδρομος προσπέλασης πάρκου, μαζί με το στρογγυλό σημείο μικρής  πλατείας

Ένα άτομο ανά 0.65 μ2 στο σημείο της στρογγυλής πλατείας. και το  διπλάσιο (για να μείνει κενός χώρος προσπέλασης, δηλαδή 1 άτομο ανά  1.30 μ2 δαπέδου στον διάδρομο προσπέλασης. 

Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και  με αφορμή αυτές, στις λοιπές μαλακές επιφάνειες του πάρκου, στα  παρτέρια, και γενικά σε όλα τα υπόλοιπα, πλην των παραπάνω σημείων. 

Τέλη υπέρ ΟΔΑΠ 

Όλες οι εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικού σκοπού δεν βαρύνονται με τα τέλη  υπέρ ΟΔΑΠ. Οι λοιπές οφείλουν να καταβάλουν αυτά. 

Ωράριο διοργάνωσης εκδηλώσεων 

Από 07:00 έως 23:00 πλην των ωρών κοινής ησυχίας 

Ωράριο λειτουργίας τουαλετών  

Από 08:00 έως 22:00  

Βιολογική Αγορά 

Σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών ο χώρος ανάπτυξης της  αγοράς θα διαφοροποιηθεί, αφού με βάση τα δεδομένα περί μη διέλευσης και στάθμευση οχημάτων εντός του πάρκου δεν είναι εφικτή η εξυπηρέτηση  των παραγωγών. 

Διαδικασία Αδειοδότησης για όλες τις εκδηλώσεις 

• Υποβολή τυποποιημένου εντύπου αίτησης στον Δήμο. 

• Διαβίβαση για σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογίας για τυχόν άλλες εκδηλώσεις που δεν προαναφέρονται 

• Συμπλήρωση φόρμας ανάληψης ευθύνης για τυχόν ζημιές, με ΑΦΜ  κλπ της ομάδας ή του υπευθύνου της, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της  διοργάνωσης και στον οποίο θα επιβάλλονται τα πρόστιμα. 

• Περίοδος διοργάνωσης των εκδηλώσεων ως ακολούθως:

✓ Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο από τις 07:00 έως 23:00 και έως 2  εκδηλώσεις ανά εβδομάδα. 

Σημείωση: Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης  (Πανεπιστήμιο Κρήτης), τους μήνες Απρίλιο-Ιούλιο που είναι μήνες  αναπαραγωγής για τα πτηνά περιορίζουμε την όχληση όσο το δυνατόν. 

✓ Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο από τις 07:00 έως 23:00 . 

✓ Από Νοέμβριο έως τον Μάρτιο επιτρέπονται μόνο οι εκδηλώσεις χαμηλής όχλησης όπως προαναφέρονται και μόνο από 7π.μ. έως την  δύση του ηλίου (ανάλογα με την εποχή). 

Σημείωση: Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τους  μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών  στο πάρκο καθώς παραμένουν πολλά πουλιά που διαχειμάζουν (με  προέλευση βόρειες χώρες-περιοχές ή και ορεινές της Κρήτης) και  πολλά από αυτά παραμένουν ως τις αρχές της άνοιξης (Μάρτιο). Τον  Ιανουάριο-Μάρτιο έχουμε μια κρίσιμη περίοδο που τα πτηνά που  μένουν μόνιμα στο πάρκο ζευγαρώνουν. Επίσης όλη την χειμωνιάτικη  περίοδο διαβιούν στο πάρκο αρκετές νυχτερίδες (αυστηρά  προστατευόμενα είδη). 

Συντήρηση υποδομών και πρασίνου, καθαριότητα χώρου Συντήρηση Υποδομών 

Τις αρμοδιότητες της συντήρησης των υποδομών του πάρκου έχουν οι  Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου. 

Συντήρηση Πρασίνου 

Την αρμοδιότητα της συντήρησης και της ανανέωσης του πρασίνου την έχει  το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου. 

Τακτικός καθαρισμός  

Την ευθύνη την έχει η Δ/νση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης σε συνεργασία  με την ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε  

Έκτακτη καθαριότητα 

Ο υπεύθυνος διοργάνωσης της εκάστοτε εκδήλωσης.

Παρτέρια φυτεμένα 

Απαγορεύεται η εναπόθεση οποιωνδήποτε αντικειμένων μέσα στα παρτέρια  καθώς και η κίνηση πεζών ή ζώων εντός αυτών. 

Αφύτευτο παρτέρι 

Αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει, διότι σύμφωνα με την Επιστημονική  Επιτροπή αποτελεί για τα παιδιά αφενός χώρο παιχνιδιού και αφετέρου  επαφής με το χώμα. 

Γενικοί Κανόνες 

• Απαγορεύεται εν γένει η κατασκήνωση. Θα επιτρέπεται μόνο για λόγους Πολιτικής Προστασίας και θα έχει την έγκριση της αρμόδιας  αρχής. 

• Η εκμίσθωση ή παραχώρηση της συνολικής έκτασης του πάρκου για  οποιονδήποτε λόγο, σε άλλους φορείς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες,  απαγορεύεται. 

• Επιτρέπεται η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση διασφαλίζοντας τα  δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. 

• Δεν επιτρέπεται ανάπτυξη ιδιωτικών ομπρελών και  τραπεζοκαθισμάτων. 

• Άτομα ΑΜΕΑ, εγκυμονούσες, γονείς με ανήλικα τέκνα, ηλικιωμένοι  έχουν προτεραιότητα στα παγκάκια καθώς και στην πρόσβαση στις  τουαλέτες. 

• Δεν επιτρέπεται η λειτουργία ψησταριάς εντός του πάρκου. • Δεν επιτρέπονται συναυλίες μεγάλης εμβέλειας 

• Δεν επιτρέπονται εκθέσεις εμπορικού σκοπού 

• Δεν επιτρέπονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις,  παιδικά πάρτυ κ.λ.π.) 

• Για την υλοποίηση εκδηλώσεων, δεν αλλοιώνουμε κανένα σημείο του  πάρκου.

Παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας 

Κατηγορίες παραβάσεων – Πρόστιμα 

• Άναμμα φωτιάς 

• Κυνήγι – ενόχληση ζώων, πουλιών 

• Τοποθέτηση Μελισσών 

• Είσοδος παραγωγικών ζώων.  

Αστυνόμευση – Φύλαξη 

Η Δημοτική Αστυνομία έχει την ευθύνη αστυνόμευσης και επιβολής  προστίμων  

Η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε έχει την ευθύνη φύλαξης 

A. Από τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου με Αρ. Αποφ.205/2019 τα παρακάτω:

Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟ  ΠΡΟΣΤΙΜΟ
1Τέλος αποκομιδής απορριμμάτων μετά  το πέρας εκδηλώσεων (άρθρο 5-7).150,00 €- 500,00 €
2Ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων,  αρχαιολογικών χώρων και λοιπών  δημοσίων κτιρίων (άρθρο 5-9).500,00 € – 3.000,00 €  Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
3Ρύπανση ή καταστροφή αστικού  εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι κ.λ.π.)  (άρθρο 5-10).100,00 € – 500,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
4Τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από  κάδους ή εναπόθεση απορριμμάτων  χωρίς την κατάλληλη συσκευασία  (άρθρο 7-5).100,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
5Εναπόθεση τοξικών αποβλήτων σε  κοινόχρηστους χώρους (άρθρο 7-18).500,00 € – 3.000,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
6Απόρριψη χαρτιών, πακέτων,  μικροαντικειμένων σε πεζοδρόμια,  κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους  (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λ.π.)  (άρθρο 9-1).100,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
7Απόρριψη αναμμένων τσιγάρων,  εύφλεκτων ή χημικών υλικών στους  κάδους και στα καλαθάκια  απορριμμάτων (άρθρο 9-2).100,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή Κόστος αποκατάστασης  150,00 €
8Ρύπανση οδοστρωμάτων πεζοδρομίων ή  άλλων κοινόχρηστων χώρων με  μηχανέλαια οχημάτων (άρθρο 9-3).200,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
9Ρύπανση από περιττώματα κατοικίδιων  ζώων (άρθρο 9-4).100,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
10Ρύπανση με εμπορικές αφίσες, φέιγ βολάν, φυλλάδια, εναέριες επιγραφές  (άρθρο 10-1).300,00 € – 1.500,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
11Εγκατάλειψη υπολειμμάτων  διαφημιστικών πινακίδων και  γιγαντοαφισών σε κοινόχρηστους  χώρους (άρθρο 10-2).300,00 € – 500,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
12Αμέλεια καθαρισμού μισθωμένων  χώρων και ρύπανση από διασκορπισμό  των απορριμμάτων (12-5)100,00 € – 300,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
13Τοποθέτηση ογκωδών αντικειμένων σε  πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους  (13-4)100,00 € – 300,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
14Ρύπανση από απορρίμματα που προέρχονται από φορτοεκφόρτωση  εμπορευμάτων (άρθρο 14-2).100,00 € Διπλασιάζεται σε  υποτροπή

B. Από τον Κανονισμό Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου με Αρ.  Αποφ.529/2019, τα παρακάτω: 

Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟ  ΠΡΟΣΤΙΜΟ
Κοπή ή καταστροφή δένδρου
Για δένδρα που είναι ηλικίας έως τριών ετών από  την ημέρα φύτευσης (άρθρο 16.2α)200 ευρώ
Για δένδρα ηλικίας τριών έως δέκα ετών(άρθρο  16.2α) 400 ευρώ
Για δένδρα ηλικίας άνω των δέκα ετών (άρθρο  14.2α) 800 ευρώ
Για δέντρα εντός παραδοσιακών οικισμών (άρθρο 16.2α) 1.000 ευρώ
Για δέντρα ιδιαίτερης γεωπονικής, μορφολογικής  ή αισθητικής αξίας (π.χ. πλατάνια)(άρθρο 16.2α) 4.000 ευρώ
Κοπή ή καταστροφή θάμνου
Για θάμνους που είναι ηλικίας έως τριών ετών  από την ημέρα φύτευσης (άρθρο 16.2α)40 ευρώ
Για θάμνους ηλικίας τριών έως δέκα ετών (άρθρο  16.2α) 80 ευρώ
Για θάμνους ηλικίας άνω των δέκα ετών (άρθρο  16.2α) 160 ευρώ
Καταστροφή ή κλοπή ποωδών και εποχιακών  φυτών (άρθρο 16.2β)100 ευρώ ανά τεμάχιο
10 Καταστροφή χλοοτάπητα (άρθρο 16.2γ) 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
11 Αυθαίρετο κλάδεμα δένδρου ή θάμνου (άρθρο  16.2δ)100 ευρώ ανά τεμάχιο
12 Αυθαίρετη φύτευση (άρθρο 16.2ε) 50 ευρώ ανά τεμάχιο
13Σταθεροποίηση, την αυθαίρετη κάλυψη ή το  σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους (άρθρο  16.2στ)100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
14Ρύπανση δημοτικών κοινόχρηστων χώρων  πρασίνου που χρησιμοποιούνται από φορείς για  τη διενέργεια εκδηλώσεων ή τη ρύπανση με  αναγραφή λέξεων ή φράσεων ή απεικόνιση  παραστάσεων, graffiti κ.λπ.(άρθρο 16.2ια)200 ευρώ
15Εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη προϊόντων  εκσκαφής χωρίς σχετική άδεια, μπαζών ή λοιπών  άχρηστων υλικών και αντικειμένων σε δημοτικό  χώρο πρασίνου (άρθρο 16.2ιβ).100-1.000 ευρώ Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
16Καταστροφή σιδερένιου ή ξύλινου  προστατευτικού κιγκλιδώματος χώρων πρασίνου (άρθρο 16.2ιδ).100 ευρώ ανά τρέχον μέτρο
17Φθορά, καταστροφή, κλοπή, απομάκρυνση του  αρδευτικού εξοπλισμού εντός κοινόχρηστου  χώρου πρασίνου (άρθρο 16.2ιε).100 ευρώ και επιπλέον  καταβάλλεται η αξία  της εργασίας για την  αποκατάσταση της  ζημιάς
18Εγκατάλειψη πάσης φύσεως τροχοφόρου  μηχανοκίνητου οχήματος ή ρυμουλκού σε πάρκο,  προβλέπεται κατ’ αρχάς η άμεση απομάκρυνσή  του με δαπάνη του χρήστη (άρθρο 16.2ιστ).300 ευρώ
19 Συμπίεση της επιφάνειας του εδάφους (άρθρο  162ιζ).100 ευρώ
20 Δημιουργία κάθε είδους αυθαίρετων κατασκευών  γύρω από δένδρα (άρθρο 16.2ιθ).200 ευρώ ανά δένδρο
21Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον  ασφαλή περίπατο του ζώου συντροφιάς (άρθρο  16.2κα).200 ευρώ
22Ρύπανση και παράλειψη άμεσου καθαρισμού των  αστικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου από τα  περιττώματα ζώων συντροφιάς (άρθρο 16.2κβ).100 ευρώ Διπλασιάζεται σε  υποτροπή
23 Για εργασία κλαδέματος ή κοπής ιδιωτικών  φυτών (άρθρο11)50-100 ευρώ  ανά ώρα εργασίας

Γ. Άλλες παραβάσεις 

Α/Α Περιγραφή παράβασηςΕπιβαλλόμενο  πρόστιμο
1Άναμμα φωτιάς5.000 ευρώ
2Κυνήγι – ενόχληση ζώων, πουλιών2.500 ευρώ
3Τοποθέτηση Μελισσών500 ευρώ ανά κυψέλη
4Είσοδος παραγωγικών ζώων 500 ευρώ ανά μονάδα  ζώου
5Διέλευση εποχούμενου (αναβάτη) ποδηλάτη 100 ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί